Πρακτικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με βασικό στόχο να έρθουν πιο κοντά οι μαθητές με τους γονείς τους, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε για πρώτη φορά, με την υποστήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Γραφείου Πάταξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, του Ιδρύματος Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Νεολαίας και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου-CYTA, Πρακτικά Εργαστήρια για γονείς και παιδιά ηλικίας 12-16 χρόνων με πραγματικά Σενάρια για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

«Κανείς δε σας νοιάζεται όσο ο πατέρας και η μητέρα σας. Ό,τι γίνεται, γίνεται για σας. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, διοργάνωσε αυτή την ημερίδα, γιατί θεωρεί πως πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια άριστη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά άλλη μια μάστιγα που δηλητηριάζει την κοινωνία μας», υπέδειξε η Δρ Δέσπω Κτωρίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων, στη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Επισήμανε επίσης πως στόχος των εργαστηρίων ήταν να ενθαρρυνθούν οι γονείς και τα παιδιά τους να καθίσουν, ίσως για πρώτη φορά, στο ίδιο θρανίο και ΜΑΖΙ να εμπλακούν σε πραγματικά σενάρια προκειμένου να μάθουν να καταπολεμούν και να προφυλάσσονται από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων και κυρίως του Facebook. Τα εργαστήρια διεξήχθησαν από φοιτητές του κλάδου Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων (MIS) υπό την καθοδήγηση της Δρ Κτωρίδου. Όπως επίσης ανακοίνωσε η Δρ Κτωρίδου τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Δικτύου, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Ημερίδα με τίτλο «ΜΑΖΙ: Μαθαίνουμε και καταπολεμούμε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα 2018». Η ημερίδα που πλέον καθίσταται θεσμός, θα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και όλων των υποστηρικτών.

Συγχαίροντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την «εξαιρετική πρωτοβουλία» η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, επισήμανε πως τα παιδιά έχουν όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή με την τεχνολογία και τον κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας. Το διαδίκτυο είναι γι αυτά μια σταθερή καταφυγή, όταν αναζητούν πληροφορίες, διασκέδαση και φιλίες. Παρόλα αυτά η εξοικείωση και η επαφή των παιδιών με την τεχνολογία δεν είναι χωρίς προβλήματα: «Ο ψηφιακός κόσμος ενέχει απειλές και κινδύνους για τα παιδιά: περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους, ιστοσελίδες που προωθούν το μίσος, τη βία και την πορνογραφία. Επίσης η επίμονη ενασχόληση με τον υπολογιστή δυνατό να στερήσει από τα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν πλούσιες και διαπροσωπικές επαφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιή τους ανάπτυξη και ευημερία», υπέδειξε η κυρία Κουρσουμπά.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω σε αυτό το καυτό ζήτημα και στα όσα ζήτησαν παιδιά από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα παιδιά και τα δικαιώματα τους στο πλαίσιο του ψηφιακού περιβάλλοντος χωρίς αυστηρές απαγορεύσεις και περιορισμούς» τόνισε, καταλήγοντας πως η μεθοδολογία των εργαστηρίων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όπου γονείς και παιδιά εργάστηκαν μαζί, θα συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να προστατευτούν απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα, ενώ θα ενισχύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης γονιού-παιδιού.

Μετά τα εργαστήρια έγινε ευρύτατος διάλογος με τη συμμετοχή γονιών, παιδιών και εκπροσώπων του Γραφείου Πάταξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, του Ιδρύματος Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Νεολαίας και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου- CYTA.