Επίκαιρη ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες μάστιγες της εποχής μας

Το τμήμα Διοίκησης και Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων, της Σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε την ημερίδα «ΜΑΖΙ: Μαθαίνουμε και καταπολεμούμε το ηλεκτρονικό έγκλημα», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Διαδικτύου 2018. Η ημερίδα, υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, μέσα από Πρακτικά Εργαστήρια, συνέβαλε ώστε γονείς και παιδιά ηλικίας 12-16 ετών να ενημερωθούν, με τη βοήθεια Πραγματικών Σεναρίων, για την αντιμετώπιση και τη καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η συνεργασία ανάμεσα στον γονέα και το παιδί του, η κατανόηση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αλόγιστη χρήση της, εξετάσθηκαν ενδελεχώς κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που διεξήχθησαν από φοιτητές του κλάδου Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων (MIS) υπό την καθοδήγηση της Δρ Δέσπως Κτωρίδου, Επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Διοικητικής Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Στόχος των εργαστηρίων ήταν να ενθαρρύνουμε τους γονείς και τα παιδιά τους, να καθίσουν, ίσως για πρώτη φορά, στο ίδιο θρανίο και ΜΑΖΙ να εμπλακούν σε πραγματικά σενάρια, για να μάθουν να προφυλάσσονται από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων», υπογράμμισε η Δρ Κτωρίδου. «Θέλουμε αυτή η δράση να γεφυρώσει και να ενδυναμώσει την σχέση εμπιστοσύνης Γονέα-Παιδιού έτσι ώστε ΜΑΖΙ να μάθουν το πως να καταπολεμούν τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων», πρόσθεσε.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, τονίζοντας τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες προσπάθειες.

«Προσωπικά δε θα ήθελα να δω το παιδί μου φοβικό και αμέτοχο, ούτε όμως και παθητικό καταναλωτή ανούσιων εμπειριών», υπέδειξε η Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγήτρια Αγγελική Κοκκινάκη, ενώ ο Δ/ντής Μέσης Εκπαίδευσης, Δρ Λούης Κυπριανού, επισήμανε πως οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανήκουν ηλικιακά στην ευάλωτη ομάδα εφήβων, που βρίσκονται συνέχεια εκτεθειμένοι στις προκλήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Πρόσθεσε πως η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης αναπτύσσει, ενθαρρύνει και υποστηρίζει δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών, των καθηγητών και των γονιών σε θέματα όπως αυτά της ημερίδας «ΜΑΖΙ» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επίσης δεσμεύθηκε πως μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα αναπτύξει τους σχετικούς μηχανισμούς για την περαιτέρω προώθηση της ημερίδας «ΜΑΖΙ: Μαθαίνουμε και καταπολεμούμε το Ηλεκτρονικό έγκλημα 2019», η οποία έχει προγραμματισθεί για τον Φεβρουάριο του 2019, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Διαδικτύου (6 Φεβρουαρίου του 2019).

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις και ανοικτή συζήτηση ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους και τους εκπροσώπους του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου, του Cyberethics Κύπρου, του Οργανισμού CYTANET, του Οργανισμού ΙΕΕΕ Cyprus Section, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Ιδρύματος Εκπαίδευσης και Ενδυνάμωσης Νεολαίας, του Cyprus Computer Society, του Συνδέσμου Φοιτητών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Ινστιτούτου Neuroscience and Technology Κύπρου και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στη Οικογένεια, που ήταν και οι υποστηρικτές της εκδήλωσης.​