Το Ιρλανδικό ως πιθανό παράδειγμα για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος

Εκδήλωση της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ Κύπρου

Η προσπάθεια διευθέτησης του Ιρλανδικού προβλήματος, τέθηκε επί τάπητος σε πρωτότυπη εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εστιάζοντας σε στοιχεία που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην επιχειρούμενη διευθέτηση του Κυπριακού.

Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις για το Ιρλανδικό έγιναν σε εποχή μεγάλης βίας, μεγάλο ρόλο στο ξεπέρασμα της κρίσης έπαιξαν η θέληση του λαού να σταματήσει επιτέλους το αιματοκύλισμα και η αποτελεσματική διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω του ειδικού απεσταλμένου τους, George Mitchell. «Κυρίως όμως βρέθηκε λύση γιατί κατάφεραν και συνεννοήθηκαν ανάμεσα τους τα Ιρλανδικά κόμματα», επισήμανε στην εισήγησή του ο Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος διατέλεσε ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία.

Ο καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναρωτήθηκε «γιατί ενώ μιλάμε για την ειρήνη στην Ιρλανδία, στην Κύπρο αναφερόμαστε σε πρόβλημα; γιατί το Ιρλανδικό αναφερόταν ως ερώτημα (question), ενώ το Κυπριακό αναφέρεται ως πρόβλημα (problem); Κατά την άποψη μου πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, ούτως ώστε να μετατρέψουμε το αρνητικό κλίμα σε θετικό».

Ο δρ Μιχάλης Σταυρινός, μέλος του ΔΣ της Διπλωματικής Ακαδημίας, ο οποίος επίσης υπηρέτησε ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία, μιλώντας εκ μέρους του ΥΠΕΞ Κύπρου, τόνισε πως στην Ιρλανδία επιτεύχθηκε λύση λόγω της μεγάλης επιθυμίας των Ιρλανδών να  παραμερίσουν τις διαφορές τους. Θεωρεί θετικό το ότι «εντοπίζονται πολλά κοινά στοιχεία του Ιρλανδικού με το Κυπριακό, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη λύση του εθνικού μας ζητήματος», είπε.

Ο κύριος ομιλητής, δρ Martin Mansergh, πρώην ειδικός εκπρόσωπος του Ιρλανδού πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας, αναφέρθηκε στο Brexit και στη διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΕ να μη πάρει μέτρα σε βάρος της Ιρλανδίας, καθώς την θεωρεί μέρος της. Μίλησε για την προοπτική λύσης και ενοποίησης της Ιρλανδίας, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κλίντον-Μίτσελ στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Ιρλανδικού. Μίλησε για τις «Μητέρες-Πατρίδες» στο Κυπριακό και τόνισε τη σημασία της στάσης και της επιρροής της διεθνούς κοινότητας στην επίλυση του. «Το βασικό μάθημα που παίρνει κανείς από τις διενέξεις, είναι πως είναι δυνατή μια πετυχημένη διευθέτηση τους», τόνισε ο κος Mansergh. Υποστήριξε πως το Ιρλανδικό και το Κυπριακό δεν είναι ίδιες υποθέσεις, παρόλα αυτά παρουσιάζουν κοινά στοιχεία. Αναφέρθηκε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην κατάργηση της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων (απαρτχάιντ) στη Νότια Αφρική και στην επίτευξη ειρήνης στον εμφύλιο πόλεμο της Κολομβίας. Ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη πως μεγάλο ρόλο στη διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να έχει η ΕΕ. Υπενθύμισε πως Ιρλανδία και Κύπρος είναι νησιωτικές χώρες, που διατέλεσαν κάτω από τη Βρετανική κυριαρχία, ανέλυσε την πολιτική κατάσταση στην Ιρλανδία, την επανένωση των δύο κρατών της Γερμανίας, ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ να εγγυηθούν για την ακεραιότητα μιας ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της ΕΕ. «Κανείς δε θα χαρεί περισσότερο από τους Ιρλανδούς, αν λυθεί το Κυπριακό», κατέληξε.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Nicholas Twist, ενώ μετά τις εισηγητικές παρεμβάσεις, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από Κυπριακά ΜΜΕ. Το συντονισμό είχε ο δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.