Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Βαθμολογείται με 5 QS Stars για Ιδρυματική Αριστεία

Το QS Intelligence Unit αναγνωρίζει την υποδειγματική απόδοση του Πανεπιστημίου, καθιστώντας το ως το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που επιτυγχάνει την εξαίρετη αυτή βαθμολογία

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) έγινε μέλος της επίλεκτης ομάδας πανεπιστημίων που εξασφάλισαν την εξαίρετη συνολική βαθμολογία 5 Αστέρων (QS Stars), μαζί με μόνο άλλα 50 πανεπιστήμια ανά το παγκόσμιο. Η νέα αυτή διάκριση απονεμήθηκε μετά από ενδελεχή αξιολόγηση από το QS Intelligence Unit, τον διεθνή έγκυρο οργανισμό αξιολόγησης πανεπιστημίων, καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που έτυχε αυτής της αναγνώρισης.

«Η τιμητική αυτή αναγνώριση αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για αριστεία και τη συνεχή αφοσίωσή του στους σχετικούς τομείς της συγκεκριμένης αξιολόγησης»

Το QS Stars είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που επιτρέπει σε υποψήφιους φοιτητές να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα της ποιότητας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εξετάζοντας 45 διαφορετικούς δείκτες, οκτώ σημαντικών τομέων, μεταξύ των οποίων, το επίπεδο διδασκαλίας, η υλικοτεχνική υποδομή, η διεθνοποίηση και η εργοδότηση των αποφοίτων. Με βάση αυτή την αξιολόγηση, το QS Stars απονέμει από 1 μέχρι και 5 Αστέρια στους οκτώ τομείς, καθώς και μία συνολική Ιδρυματική βαθμολογία.

Πέρα από την υποδειγματική συνολική απόδοσή του το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έλαβε την ύψιστη βαθμολογία (5 Αστέρων) στους σημαντικότατους τομείς της διδασκαλίας, της εργοδότησης των αποφοίτων, της διεθνοποίησης, της διαδικτυακής μάθησης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της συμπερίληψης, και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Τα αποτελέσματα αυτά συμπληρώνουν τις πρόσφατες επιτυχίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε κύριες κατατάξεις πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, ο παγκόσμιος οργανισμός QS World University Rankings κατάταξε τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο στις θέσεις 106 και 91, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια της περιοχής Αναδυόμενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region). Το Πανεπιστήμιο κατατάσσεται, επίσης, από το Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2020 στην θέση 42 παγκοσμίως στην κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης και ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως με σημαντική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά.

«Η τιμητική αυτή αναγνώριση αντανακλά την ισχυρή δέσμευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για αριστεία και τη συνεχή αφοσίωσή του στους σχετικούς τομείς της συγκεκριμένης αξιολόγησης», υπογράμμισε ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Συνεχίζοντας, τόνισε ιδιαίτερα τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, καθώς και την πρωτοποριακή του πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει ένα φοιτητο-κεντρικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με μικρά ακροατήρια, ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων για πρακτική εξάσκηση, δυναμικές ευκαιρίες για εμπειρική και βιωματική μάθηση, καθώς και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης (συμπεριλαμβανομένου και της μάθησης μέσω της επίλυσης προβλημάτων). «Μεταξύ άλλων, ως ένα σύγχρονο και δυναμικό ψηφιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιό μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προκλήσεις της κοινωνίας της γνώσης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαμόρφωσή της», συνέχισε ο Πρύτανης Πουγιούτας.

«… η συνεισφορά των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε διάφορα επαγγέλματα σε πολλαπλούς τομείς έχει θετικό αντίκτυπο ανά το κόσμο»

Ο Πρύτανης στάθηκε ιδιαίτερα στην εξέχουσα θέση του Πανεπιστημίου στον τομέα της Διαδικτυακής Μάθησης/Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, όπου η προηγμένη πλατφόρμα του Πανεπιστημίου υποστηρίζει τόσο τα προγράμματα του ίδιου του Πανεπιστημίου, όσο και τα κοινά προγράμματα τα οποία προσφέρονται σε συνεργασία με άλλα κορυφαία πανεπιστήμια. «Ανάμεσα σε άλλα, προσφέρουμε και τα διεθνώς μοναδικά μεταπτυχιακά προγράμματα, στο Ψηφιακό Νόμισμα, στον Υπολογιστικό Σχεδιασμό και την Ψηφιακή Κατασκευή (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Innsbruck), καθώς και το πιο πρόσφατο μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Δεδομένων», σημείωσε ο Πρύτανης Πουγιούτας. Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο που το Πανεπιστήμιο διακρίθηκε ξανά με 5 Αστέρια QS στον τομέα της Διαδικτυακής Μάθησης/Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, όπως και το 2017, όταν αναδείχθηκε ως το πρώτο πανεπιστήμιο της ΕΕ που έλαβε τη διάκριση 5 Αστέρων στον τομέα αυτό, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στα 14 πανεπιστήμια στον κόσμο που έχουν λάβει ως τώρα την ύψιστη αυτή βαθμολογία.

Σχετικά με το σημαντικότατο τομέα της εργοδότησης των αποφοίτων, ο Πρύτανης υπογράμμισε πως η συνεισφορά των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε διάφορα επαγγέλματα σε πολλαπλούς τομείς έχει θετικό αντίκτυπο ανά το κόσμο. Ενδεικτικό γεγονός της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας αποτελεί το υψηλό ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Πανεπιστημίου στην Κύπρο και στο εξωτερικό. «Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής μας, για παράδειγμα, χαίρουν άμεσης εργοδότησης με ποσοστό 99%, σε κορυφαία νοσοκομεία, όπως της Οξφόρδης, του Κείμπριτζ, του Χάρβαρντ και του Mount Sinai», πρόσθεσε ο Καθηγητής Πουγιούτας.

Τέλος, ο Πρύτανης ευχαρίστησε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα (το διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και τους φοιτητές και απόφοιτους), επαναλαμβάνοντας πως αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τις συνεχείς επιτυχίες του Πανεπιστημίου καθώς και τη συνεχώς αυξανόμενη διεθνή του φήμη.